preskoči na sadržaj

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

Login

 

Kalendar
« Rujan 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 3. 2018.

Ovaj mjesec: 3687
Danas: 680
 

Održana projektna aktivnost i osposobljen Speakers' corner u prostoru RCK Klik! 🎤🌱

Učenici 3.b razreda Srednje škole, pod vodstvom nastavnice engleskog jezika Biljane Beljan, proveli su zanimljivu i edukativnu projektnu aktivnost unutar novoosposobljenog Speakers' cornera u prostoru Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Klik! 🏫✨

Kao pravi istraživači i govornici, učenici su sami osmislili i uredili prostor Speakers' cornera, koji će služiti kao mjesto za javne govore, rasprave i prezentacije. 🎙️📚 Prva aktivnost održana u tom prostoru bila je debata na temu održivog razvoja. Učenici su kroz timski rad istraživali i obrađivali teme poput slow tourismeco tourismresponsible tourismfair tourism i viable tourism🌍🌿

Svaka je grupa predstavila svoja istraživanja u tiskanom ili digitalnom obliku, a nakon prezentacija uslijedile su kratke, ali konstruktivne debate. 🧠💬 Aktivnost je završena kvizom znanja kojim su učenici provjerili svoje razumijevanje obrađenih tema. ✅📊

 

Ovaj zanimljiv i interaktivan način učenja omogućio je učenicima razvoj jezičnih i prezentacijskih vještina, kao i jačanje svijesti o važnosti održivog razvoja. 💡🌎 Prostor Speakers' cornera ostat će trajna podrška budućim aktivnostima, potičući učenike na otvoreni dijalog, istraživanje i argumentiranu raspravu. 


Provedba projektne aktivnosti u nastavi povijesti

U okviru projekta Erasmus + S.T.E.P., a kao rezultat mobilnosti (ožujak, 2025.) učenici 3.a razreda, smjer HTT, izrađivali su plakate na temu gastronomske ponude Istre kroz povijest. Podijeljeni u 4 grupe izradili su plakate u digitalnom obliku te plakate koji će biti izložen u učionici. Svaka je grupa imala jednu temu. Gastronomska ponuda Istre u vrijeme antike, Gastronomska ponuda Istre u doba Austro-Ugarske te gastronomske ponude Istre u 20.st. i suvremena, moderna gastro ponuda 21.st 

Izrađujući plakate saznali su  mnoštvo zanimljivih informacija vezanih za prošlost našeg zavičaja, te se pritom i zabavili otkrivajući svoju kreativnost i maštovitost! 


Provedena aktivnosti Održivoga turizma u okviru projekta Erasmus+“ S.T.E.P.“

U sklopu Erasmus+ S.T.E.P projekta učenici 4.b razreda Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula su, uz mentorstvo profesorice Fatime Kalamujić, sudjelovali u izradi edukativne web stranice posvećene temi održivog turizma. Aktivnost je imala za cilj potaknuti učenike na promišljanje o održivom razvoju, odgovornom putovanju i zaštiti okoliša, te razvijanje digitalnih, jezičnih i istraživačkih kompetencija. Web stranica je nastala kroz timski rad, istraživanje i korištenje digitalnih alata za dizajn i programiranje. Učenici su samostalno osmišljavali sadržaj, prikupljali relevantne informacije. Tijekom provedbe aktivnosti, učenici su:
  • istraživali pojmove i primjere održivog turizma
  • prikupljali i analizirali podatke
  • upoznali se s osnovama izrade web stranica
  • samostalno izradili web stranicu
Provedbom aktivnosti učenici su razvili razumijevanje koncepta održivog razvoja u turizmu,usvojili osnovne elemente web dizajna i strukturiranja sadržaja na internetu, unaprijedili svoje komunikacijske, digitalne i timske vještine, primijenili znanje iz više nastavnih područja (geografija, informatika). Aktivnost je uspješno provedena, učenici su bili motivirani i odgojno-obrazovni ciljevi su postignuti. Ovakvi projekti dodatno motiviraju učenike i potiču ih na aktivno sudjelovanje u stvaranju pozitivnih promjena u društvu.

Sudionici projekta su učenici 4.b razreda Nea Ucović,Katja Honović,Tara Komšić Buić i Duje Vicković.

Rezultat projektne aktivnosti možete pogledati na sljedećoj stranici: https://sites.google.com/view/eko-turizam
 


Erasmus+ iskustva učenika predstavljena na Danu otvorenih vrata

Na Danu otvorenih vrata Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, održanom 5. lipnja 2025., učenici koji su sudjelovali u Erasmus+ kratkoročnoj mobilnosti u Portugalu predstavili su svoja iskustva i rezultate mobilnosti pred budućim učenicima škole i njihovim roditeljima.

U sklopu javnog događanja, kojem je prisustvovalo oko 100 posjetitelja, učenici su kroz prezentaciju, fotografije i osobna svjedočanstva prikazali što su sve naučili tijekom dvotjedne stručne prakse u poduzeću RTG Textiles u portugalskom gradu Barcelosu.

Predstavili su:

  • zadatke koje su obavljali u stvarnom radnom okruženju,

  • vještine koje su razvijali (profesionalne, digitalne, komunikacijske),

  • izazove koje su savladali,

  • kulturne razlike i međunarodna prijateljstva koja su ostvarili.

Njihovi iskreni dojmovi i dojmljive priče izazvale su velik interes i oduševljenje publike, a mnogi budući učenici izrazili su entuzijazam za buduće sudjelovanje u Erasmus+ projektima.

Ovakvi događaji ne samo da informiraju, već i inspiriraju nove generacije učenika da iskoriste prilike koje im škola pruža kroz međunarodne projekte i mobilnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


🟨🟩🟦🟧O MOBILNOSTI ERASMUS+ S.T.E.P. PROJEKTA NA RADIJU MAESTRAL🟨🟩🟦🟧
Naše je učenike smjera komercijalist, Adelisu Mulavdić (4.d) i Maura Matijaša (3.d), 14.5.2025. ugostio voditelj Ivo Čipčić u emisiji "Rubikova kocka". Ugodan i zanimljiv razgovor posvetili su i dvotjednoj mobilnosti u Portugalu koja je imala za cilj učenje na radnom mjestu. Čestitamo svim učenicima, sudionicima projekta, a voditelju Ivi Čipčiću i Radiju Maestral zahvaljujemo na pozivu!

 


Nakon Njemačke – nastavnici podijelili iskustva Erasmus+ job shadowinga

U srijedu, 15. svibnja 2025., nastavnici Igor Ciceran, Dajana Cvek, Vesna Pavletić, Mirjana Sladonja Šloser te pedagoginja Žuža Gotesman predstavili su Nastavničkom vijeću svoja iskustva s Erasmus+ mobilnosti u Njemačkoj, gdje su sudjelovali u aktivnosti job shadowing u sklopu projekta S.T.E.P. (Skills Training for Enhanced Proficiency).

Tijekom boravka u partnerskoj školi Alice Salomon Berufskolleg, naši su nastavnici imali priliku izravno pratiti rad svojih njemačkih kolega, upoznati se s njihovim obrazovnim sustavom, oblicima nastave poput dualnog i modularnog pristupa, kao i praksama u području održivog turizma, kuharstva, digitalnih alata i inkluzivnog obrazovanja.

Tijekom prezentacije naglasili su:

  • prednosti bliske suradnje škole s lokalnom zajednicom,

  • upravljanje školskim vrtom, restoranom i zadrugom,

  • važnost inkluzije učenika s teškoćama u strukovnoj nastavi,

  • primjere ekološke osviještenosti i konkretne načine kako ih provode u svakodnevnoj nastavi.

Nastavnici su istaknuli i niz ideja koje bi se mogle implementirati u naš kurikulum, posebno u području praktične nastave, održivog razvoja i interdisciplinarnog pristupa učenju.

Zahvaljujući ovom job shadowingu, učvršćeni su temelji za daljnju suradnju između škola, a razmjena znanja i iskustava dodatno je obogatila profesionalni razvoj našeg nastavnog kadra.

Još jedan uspješan korak naprijed u jačanju kvalitete obrazovanja kroz Erasmus+!

 


Učenici predstavili iskustva s Erasmus+ mobilnosti pred Nastavničkim vijećem

Nakon uspješno odrađene dvotjedne stručne prakse u Portugalu, učenici koji su sudjelovali u Erasmus+ projektu S.T.E.P. (Skills Training for Enhanced Proficiency) održali su 30. travnja 2025. izvješće o mobilnosti pred Nastavničkim vijećem Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Osmero učenika trećih i četvrtih razreda smjerova prodavač i komercijalist predstavilo je svoje profesionalno i osobno iskustvo stečeno tijekom boravka u portugalskom gradu Barcelosu, gdje su od 29. ožujka do 13. travnja odrađivali stručnu praksu u poduzeću RTG Textiles.

Tijekom izlaganja pred nastavnicima, učenici su prezentirali konkretne zadatke koje su obavljali – od slaganja narudžbi, komunikacije s kupcima i korištenja digitalnih alata, do analiziranja tržišta i izrade marketinških strategija. Uz praktični rad, istaknuli su i važnost interkulturalnog učenja, timskog rada, korištenja engleskog jezika u svakodnevnoj komunikaciji te snalaženja u novoj okolini.

Učenici su svojim nastupom jasno pokazali koliko su napredovali u samopouzdanju, prezentacijskim vještinama i profesionalnosti, što je dodatno potvrđeno i riječima pohvale koje su primili od svojih mentora iz Portugala. Prikazali su i brojne fotografije i videozapise s mobilnosti, podijelili osobne dojmove i emotivne trenutke, te zahvalili svim nastavnicima i koordinatorima koji su ih pripremali za ovo iskustvo.

Predavanje je završilo iskrenim pljeskom i osjećajem zajedničkog ponosa, jer je bilo jasno koliko je ova mobilnost bila transformacijska – ne samo za učenike, već i za školu kao zajednicu.

Škola planira nastaviti s Erasmus+ projektima i u budućnosti, jer ovakva iskustva ne samo da obogaćuju učenike, već i potvrđuju da ulaganje u mobilnosti donosi vrijedne i dugoročne rezultate.


Erasmus+ u Portugalu: Nezaboravno iskustvo naših učenika u sklopu S.T.E.P. projekta

Osmero učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule imalo je priliku provesti dva tjedna u portugalskom gradu Barcelosu, u sklopu Erasmus+ projekta S.T.E.P. (Skills Training for Enhanced Proficiency). Mobilnost se odvijala od 29. ožujka do 13. travnja 2025., a njezin glavni cilj bio je profesionalni razvoj učenika kroz učenje na radnom mjestu (internship) u međunarodnom okruženju.

Projekt, u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, dio je višegodišnjeg plana razvoja škole u području stručnog obrazovanja. Učenici trećih i četvrtih razreda smjera prodavač i komercijalist razvijali su svoje profesionalne, digitalne, jezične i kulturološke vještine, stječući dragocjeno radno i životno iskustvo.

Temeljite pripreme – ključ uspjeha

Učenici su prošli temeljite pripreme koje su uključivale jezične, stručne, kulturološke i financijske radionice, kao i niz susreta s nastavnicima i gostujućim predavačima. Projektni tim činili su: Rašeljka Herman, Fatima Kalamujić, Biljana Beljan, Žuže Gotesman, Luka Jovanov, Željka Kondić-Dabo i drugi suradnici škole. Posebna pažnja bila je posvećena razradi individualnih planova stručne prakse, prilagođenih svakom učeniku i njegovom smjeru obrazovanja.

Stručna praksa u RTG Textiles

Učenici su praksu obavljali u tvrtki RTG Textiles u Barcelosu, gdje su prodavači obavljali zadatke poput:

  • sudjelovanja u prodajnim procesima i komunikaciji s kupcima,

  • uporabe digitalnih alata,

  • praćenja mentora u prodajnim aktivnostima.

Komercijalisti su, s druge strane, sudjelovali u:

  • analizi tržišta i poslovnih modela,

  • izradi marketinških strategija,

  • digitalnoj promociji i oglašavanju putem društvenih mreža.

Svi učenici imali su mentore koji su pratili njihov napredak, a povratne informacije bile su više nego pohvalne – portugalski domaćini istaknuli su da još nisu imali tako odgovornu i motiviranu grupu učenika.

Portugal – učionica bez zidova

Osim profesionalnog iskustva, učenici su imali priliku upoznati kulturu, jezik i povijest Portugala, kroz posjete gradovima Porto, Braga, Aveiro i, naravno, Barcelos. Smješteni su bili u kampusu Mobility Friends, gdje su se družili i povezivali s vršnjacima iz cijele Europe.

Učenici o iskustvu

Iskustva učenika potvrđuju kako je ova mobilnost nadmašila sva njihova očekivanja. Evo nekoliko njihovih dojmova:

Emili Edelinski (3. razred, prodavačica):
„Za najbolje shvatiti naš put potreban vam je par očiju koji zna cijeniti ovu priliku koja se dobije jednom u životu. RTG Textiles nas je naučila što znači timski rad, odgovornost i marljivost, a šefica Jessica Oliveiri postala nam je i uzor i prijateljica.“

Tea Perković (3. razred, prodavačica):
„Portugal mi je otvorio vrata novih mogućnosti, prijateljstava i nezaboravnih uspomena. Stekla sam nova znanja, suočila se s izazovima i profesionalno narasla.“

Borna Živković (3. razred, prodavač):
„Iskustvo mi se veoma dojmilo. Upoznavanje novih ljudi, kultura i radnih procesa bilo je uzbudljivo i korisno. Svima preporučujem Erasmus ako im se ukaže prilika!“

Patrik Tomašević (3. razred, prodavač):
„Ova praksa mi nije donijela samo nova znanja, već i osobni rast i samostalnost. Porto je ostao urezan u pamćenje – grad glazbe, pogleda i izloga koji ‘hvataju oko’.“

Gabrijel Kajtazi (4. razred, komercijalist):
„Mentorica Jessica bila je uz nas svakog dana. Upoznali smo ljude iz raznih zemalja i naučili što znači raditi u međunarodnom timu.“

Adelisa Mulavdić (4. razred, komercijalistica):
„Ovaj projekt omogućio mi je da stvorim uspomene koje ću nositi sa sobom kroz život. Hvala našim profesoricama koje su vjerovale u nas i dale nam priliku.“

Mauro Matijaš (3. razred, komercijalist):
„Kampus Mobility Friends bio je pravo međunarodno okruženje, a praksa u RTG Textiles pružila mi je uvid u realni radni proces. Ovo iskustvo me obogatilo na svim razinama.“

David Milovan (3. razred, komercijalist):
„Naučio sam mnogo o skladišnom poslovanju i unaprijedio engleski jezik, a u slobodno vrijeme uživao u otkrivanju novih gradova.“


Zahvala i pogled u budućnost

Ovo iskustvo bilo je moguće zahvaljujući entuzijazmu i predanosti nastavnog osoblja te podršci Erasmus+ programa. Učenici su u inozemstvu ne samo predstavljali svoju školu, već i hrvatski obrazovni sustav – na najbolji mogući način.

Ponosni smo što smo nekim učenicima pružili i njihovo prvo iskustvo putovanja avionom, a svima – neprocjenjivo iskustvo profesionalnog i osobnog rasta.

S obzirom na iznimno pozitivne povratne informacije i postignute ciljeve, škola s još većim entuzijazmom nastavlja sudjelovati u Erasmus+ projektima, pružajući novim generacijama učenika priliku za putovanja, učenje i nezaboravna iskustva.


Zerowaste koncept u svijetu mladih


Nakon uspješno završene mobilnosti u Portugalu gdje smo pratili rad naših
domaćina i sudjelovali na nekima od njihovih mnogobrojnih radionica usmjerenih na
održivost, ekologiju i reciklažu primjenjujemo i kreativno stvaramo nove projekte i
dobre prakse.
Tako smo za vrijeme Sportskih igara mladih, mlade i uspješne sportaše
nahranili zdravim i ukusnim jelima u skladu sa zerowaste food filozofijom. Recepte i
ukusna jela u skladu s održivim konceptom osmislili su kuhari 2.g razreda po
vodstvom nastavnika kuharstva Igora Cicerana, zdrave napitke (smoothije) osmislili
su i pravili turističko – hotelijerski komercijalisti 2.c razreda s nastavnikom
ugostiteljskog posluživanja Igorom Černjulom. Pod vodstvom nastavnika
slastičarstva Roberta Perića nastala je zdrava i ukusna slastica Roche, dok su
komercijalisti 1.d razreda s nastavnicom Rašeljkom Herman izradili edukativne
plakate i educirali mlade o važnosti zerowaste koncepta.
Kako nam se bilo na radionici te recepte jela po konceptu zerowaste možete
vidjeti u nastavku.


NAŠI NASTAVNICI USPJEŠNO ZAVRŠILI ERASMUS+ MOBILNOST U
NJEMAČKOJ!

Nastavnici Igor Ciceran, Dajana Cvek, Vesna Pavletić i Mirjana Sladonja Sloser i
pedagoginja Žuža Gotesman nedavno su se vratili s Erasmus+ mobilnosti u
Njemačkoj, gdje su sudjelovali u aktivnosti praćenja rada (Job shadowing). Ovo je
druga od tri planirane mobilnosti nastavnog osoblja i učenika u sklopu S.T.E.P.
projekta. Ovaj program omogućuje jedinstvenu priliku za izravno praćenje rada svojih
kolega u školi domaćinu Alice Salomon Berufskolleg. Strukovna je to škola koja
obrazuje učenike u raznim obrazovnim programima, od dualnog sustava, učenja
njemačkog jezika za strance do stjecanja kvalifikacija za upis na više stupnjeve
obrazovanja.
Naši nastavnici i pedagoginja sudjelovali su u različitim aktivnostima, prateći nastavu
i projekte koji se fokusiraju na održivi turizam, ekološke prakse i inovativne pristupe
obrazovanju.
Razmjena iskustava s kolegama potakla je diskusiju o obrazovnim sustavima
Hrvatske i Njemačke, vezano za usporedbu kurikuluma škola te odvijanja i
održavanja praktične nastave; analizu prednosti i izazova te dijeljenje ideja o daljnjoj
suradnji; o oblicima nastave poput dualne odnosno modularne nastave koje je za
škole domaćine ustaljeni način rada, identificiranje područja za unapređenje rada
putem primjera dobre prakse.
Sudjelovali su na nastavi kuharstva i pripremi jela od lokalnih namirnica, sa stručnim
timom analizirali su pristup učenicima s teškoćama posebno u teorijskom i praktičnoj
nastavi struke, upoznali se s digitalnim alatima i programom učenja jezika i
prisustvovali nastavi. Nastavnici su popratili kako funkcionira i vodi se školski vrt i
košnice pčela, održivo upravljanje školskim restoranom i učeničkom zadrugom s
naglaskom na povezivanje s lokalnim institucijama i zajednicom.
Jako puno lijepih i novih korisnih iskustava te dogovor za daljnju suradnju i nove
susrete u Puli!

#ErasmusPlus #StručnoUsavršavanje #MeđunarodnaSuradnja #OdrživiRazvoj
#Turizam #ZeroWaste #Obrazovanje


🟨🟩ERASMUS+ projekt S.T.E.P: SRETNO NAŠIM UČENICIMA NA MOBILNOSTI U PORTUGALU!🟦🟧

🌟🌍Naših osmero učenika trećih i četvrtih razreda, smjerova prodavač i komercijalist, u pratnji profesorica Irene Velkavrh i Helene Mišković, boravit će u Barcelosu, nedaleko od Porta, od 29. ožujka do 13. travnja. Tijekom boravka i rada u međunarodnom okruženju, učenici će razvijati strukovne i jezične vještine, ali i međukulturnu osviještenost, timski rad, prilagodljivost, samostalnost i snalažljivost u novim situacijama. Radujemo se čuti njihove dojmove!🌟🌍
 

🌍✨ Erasmus+ u akciji! 📚🎒

Dijelimo trenutak iz Glasa Istre koji prikazuje naš Erasmus+ projekt na djelu! 💡💼 Učenici stječu nova znanja, istražuju kulturu i razvijaju ključne vještine za budućnost.

Veliko hvala svima koji podržavaju našu mobilnost i pomažu stvarati nezaboravna iskustva! 💙🙌

#ErasmusPlus #GlasIstre #UčimoZajedno #NovaIskustva
Erasmus+ obitelj: Pulska škola EU sredstvima osposobljava učenike za međunarodno tržište rada - Glas Istre 


📢 Radionica financijske pismenosti u sklopu Erasmus+ mobilnosti 🌍📚

U sklopu priprema za Erasmus+ kratkoročnu mobilnost, koja će se održati u 🇵🇹 Barcelosu, Portugal, od 29. ožujka do 13. travnja, nastavnik ekonomske skupine predmeta i voditelj smjene, Luka Jovanov, 4. ožujka je održao radionicu financijske pismenosti za učenike sudionike projekta. 💰📊

💡 Financijska pismenost ključna je vještina za mlade, a ova radionica omogućila je učenicima da steknu dublje razumijevanje o odgovornom upravljanju financijama. Učenici su raspravljali o novcu iz 🏛️ sociološke, ekonomske i filozofske perspektive, a učili su i kako izraditi osobni financijski plan i učinkovito upravljati budžetom.

🛏️🍽️ Poseban naglasak stavljen je na planiranje troškova smještaja, hrane te upravljanje vlastitim džeparcem. Ova je radionica bila iznimno korisna i praktična, pružajući učenicima vrijedne životne vještine koje će im pomoći tijekom boravka u inozemstvu.

✅ Priprema za mobilnost ne odnosi se samo na stručne kompetencije, već i na odgovorno upravljanje resursima, što je ključno za uspješno snalaženje u novom okruženju.

🙌 Veliko hvala nastavniku Jovanovu na angažmanu i zanimljivoj radionici koja je učenicima pružila dragocjena znanja i vještine! 🎉

 


🟨🟩🟦🟧E+ projekt S.T.E.P🟨🟩🟦🟧Praćenje rada (Job shadowing) u Bochumu, Njemačka.

Naši nastavnici Igor Ciceran, Dajana Cvek, Žuža Gotesman, Vesna Pavletić i Mirjana Sladonja Sloser 💚sudjeluju u aktivnosti praćenja rada tijekom mobilnosti u Njemačkoj u okviru Erasmus+ projekta S.T.E.P.

Mobilnost se odvija u Strukovnoj školi Alice Salomon u Bochumu.

Kako im je bilo, što su sve vidjeli i naučili od kolega sustručnjaka škole domaćina pratite u sljedećim objavama!👏

No photo description available.

No photo description available.

May be an image of floor plan, indoors and text

May be a graphic of map and text


✨ Učenici na kulturološkoj radionici uoči Erasmus+ mobilnosti u Portugal!

Dana 18. ožujka 2025., učenici koji će sudjelovati u kratkoročnoj mobilnosti u Portugalu imali su priliku sudjelovati u kulturološkoj radionici koju je vodila gđa Martina Žufić, savjetnica za međunarodnu suradnju u Gradu Pula, a po zvanju profesorica portugalskog i francuskog jezika. 🌍🎶

Kroz dinamično i interaktivno predavanje, učenici su se upoznali s portugalskom kulturom, glazbom, osnovnim frazama i duhom ove prekrasne europske zemlje, gdje će provesti dva tjedna učeći kroz rad. 🏫👨‍🎓 Nastavnici i učenici uživali su u radionici slušajući o zanimljivostima Portugala, slušajući „fado“, a posebno je bilo zabavno isprobati izgovor portugalskih riječi i fraza! 🗣️📖

🔹 Tko putuje?
Skupina od 8 učenika smjerova prodavač i komercijalist, iz trećih i četvrtih razreda, boravit će u Barcelosu, nedaleko od Porta, od 29. ožujka do 13. travnja. Tijekom boravka i rada u međunarodnom okruženju, učenici će razvijati strukovne i jezične vještine, ali i međukulturnu osviještenost, timski rad, prilagodljivost, samostalnost i snalažljivost u novim situacijama. 🌟🌍

Zahvaljujemo gđi Martini Žufić na izdvojenom vremenu i inspirativnom predavanju, kao i Gradu Puli na ostvarenom partnerstvu! 💙🙏 Nadamo se da će ovakva suradnja postati dio tradicije u cilju unaprjeđenja obrazovanja sadašnjih i budućih generacija strukovnih učenika. 🚀🎓

📢 Pratite nas za više informacija o Erasmus+ iskustvima naših učenika!

#ErasmusPlus #STEPprojekt #MeđunarodnaSuradnja #StrukovnoObrazovanje #Portugal #UčimoKrozRad

A person standing in front of a classroomAI-generated content may be incorrect.

A projector screen on a wallAI-generated content may be incorrect.

A group of people sitting around a tableAI-generated content may be incorrect.

A group of people sitting around a tableAI-generated content may be incorrect.

May be a graphic of map and text



🌍✈️ Naši nastavnici kreću na Erasmus+ mobilnost! 🎉

Skupina nastavnika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu priprema se za svoju mobilnost praćenja rada u sklopu S.T.E.P. Erasmus+ projekta! 🔎📚

Tijekom sedmodnevnog boravka u Njemačkoj posjetit će Alice-Salomon-Berufskolleg u Bochumu, školu koja dijeli slične obrazovne ciljeve i usmjerenja s našom. Kako bi se što bolje pripremili, nastavnici na sastancima istražuju obrazovni sustav Njemačke, upoznaju se s kulturom 🇩🇪 i osnovnim njemačkim izrazima te definiraju svoja očekivanja i vještine koje žele unaprijediti.

Ovo je izvrsna prilika za međunarodnu razmjenu znanja i stručno usavršavanje! 🌟💡

📢 Pratite nas za više informacija o ovoj inspirativnoj mobilnosti! #ErasmusPlus #STEPprojekt #StručnoUsavršavanje #MeđunarodnaSuradnja

A group of people sitting around a tableAI-generated content may be incorrect.

May be a graphic of map and text
 


Pripremni sastanci

Održan je još jedan sastanak u okviru priprema za predstojeću mobilnost učenika u Portugalu. Sastanku su prisustvovali sudionici kratkoročne mobilnosti (8 učenika trećih i četvrtog razreda usmjerenja prodavač i komercijalist) i nastavnice u pratnji Irena Velkavrh i Helena Mišković, zajedno s projektnim timom. Sudionici su nakon samostalnih priprema uspješno riješili kviz pitanja o poznavanju Portugala, a sve u sklopu geografske, kulturološke i pedagoške pripreme za predstojeću mobilnost. Strukovna priprema odvija se u sklopu redovne nastave te praktične nastave na koju učenici odlaze van škole. Učenici redovno odrađuju i jezičnu pripremu u trajanju od najmanje 20 sati putem Online Language Support platforme te dodatnih aplikacija za učenje stranih jezika. Učenicima je, nakon dogovora s partnerima u Portugalu, detaljnije predstavljen program predstojećih aktivnosti (rad u partnerskim tvrtkama u Barcelosu, kampus u kojem će boraviti, pravila ponašanja, pripreme za putovanje, vođenje dnevnika rada).

A group of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.


Roditeljski sastanak

Roditeljski sastanak za roditelje i skrbnike učenika sudionika kratkoročne mobilnosti održan je 13. veljače u popodnevnom terminu. Roditeljima su pružene sve relevantne informacije u vezi odlaska na kratkoročnu mobilnost, učenja na radnom mjestu te samog boravka u stranoj zemlji. Razmijenjeni su kontakti s nastavnicama u pratnji. Ispunjena je i potpisana potrebna dokumentacija prije odlaska. Pregledno su predstavljene sve planirane aktivnosti koje se odvijaju prije, tijekom i nakon same mobilnosti. Roditelji i skrbnici iskazali su veliko zadovoljstvo predstavljenim.

A group of people in a classroomAI-generated content may be incorrect.

A classroom with a large screen and a person standing in front of a whiteboardAI-generated content may be incorrect.

May be a graphic of map and text


 

📢 PREDSTAVLJENI REZULTATI ERASMUS+ MOBILNOSTI U PORTUGALU! 🌍🎓

Nakon uspješno završene Erasmus+ mobilnosti u Escola Profissional de Esposende (EPE) i Escola de Tecnologia e Gestão de Barcelos (ETG), naše nastavnice i pedagoginja predstavile su rezultate praćenja rada (Job Shadowing) kolegama na nastavničkom vijeću 12. prosinca 2024. 🗣️📚

Kolegama smo približile obrazovni sustav Portugala, podijelile iskustva o inovativnim metodama poučavanja i održivim praksama u obrazovanju te prenijele primjere dobre prakse koje možemo implementirati u naš rad. Također smo predstavile aktivnosti koje smo već integrirale u nastavu, kao i buduće planove unutar S.T.E.P. Erasmus+ projekta.

Nastavnici su s velikim interesom pratili izlaganje te se otvorila plodna rasprava o mogućnostima unapređenja nastave, daljnjoj primjeni stečenih znanja i mogućim budućim suradnjama. 🌟💡

Ova razmjena iskustava potvrđuje važnost međunarodnih projekata za profesionalni razvoj i inovacije u obrazovanju! 👏🌱

📢 Pratite nas za više novosti o Erasmus+ aktivnostima!

#ErasmusPlus #STEPprojekt #StručnoUsavršavanje #DijelimoZnanje #MeđunarodnaSuradnja

A group of people sitting at tables in a roomAI-generated content may be incorrect.

A person standing in front of a large screenAI-generated content may be incorrect.

May be a graphic of map and text



Nastavnice i učenici u sklopu S.T.E.P. projekta promiču održivost kroz zero-waste aktivnosti

Po povratku iz Portugala, profesorice Ingrid Racan i Rašeljka Herman, zajedno s

učenicima 3.f razreda (smjer Konobar) i 1. i 2.d razreda (smjer Komercijalist),

provele su zero-waste aktivnost s ciljem promicanja održivosti. Aktivnosti su

uključivale:

1. Objašnjavanje karakteristika južnog i suptropskog voća – Učenici su

istraživali nutritivne i ekološke prednosti voća kao što su limuni, naranče,

grejp i ananas analizirajući njihovu sezonalnost i ulogu u održivoj prehrani.

Prikazane su tehnike pripreme prirodnih sokova cijeđenjem agruma te

pripremom cordiala. Koristili smo ananas, koji je koristan u različitim

oblicima, uključujući sirup od ananasa koji se zajedno s prokuhanom korom

koristi kao baza za barske mješavine, pružajući jedinstven i ukusan okus. List

smo iskoristili kao dopunu i ukras ukusnim i egzotičnim napitcima. Ova

iskoristivost namirnice na više načina primjer je zero-waste strategije, koja

omogućuje maksimalno iskorištavanje resursa bez stvaranja otpada.

2. Opisivanje metode konzerviranja šećerom – Demonstrirana je tehnika

očuvanja voća dodavanjem šećera, uz objašnjenje kako ova metoda

produljuje trajnost voća i smanjuje otpad. Učenici su također imali priliku

naučiti kako pripremiti apetisane tj. dehidrirani čips od ananasa, koji se

može koristiti kao zdrava grickalica, produžujući rok trajanja voća i smanjujući

količinu otpada. Ovaj pristup prikazuje kako iste namirnice mogu imati različite

funkcije, čime se osigurava njihova višestruka iskoristivost.

3. Primjena kombinirane metode konzerviranja – Kombiniranjem tehnika

poput konzerviranja šećerom i smanjenjem udjela vlage u dehidratorima

učenici su učili kako produljiti rok trajanja proizvoda na ekološki prihvatljiv

način. Ove metode omogućuju dugotrajnu iskoristivost namirnica, uz

minimalan utjecaj na okoliš.Aktivnosti su bile usmjerene na podizanje svijesti

o važnosti smanjenja otpada u prehrambenoj industriji te su potaknule

učenike na praktičnu primjenu održivih rješenja u svakodnevnom životu.

A person pouring a drink into a drinkAI-generated content may be incorrect.A group of people standing around a tableAI-generated content may be incorrect.A group of women sitting around a tableAI-generated content may be incorrect.

 

May be a graphic of map and text


🇵🇹✨NAŠE NASTAVNICE I PEDAGOGINJA USPJEŠNO ZAVRŠILE ERASMUS+ MOBILNOST U PORTUGALU!🇵🇹✨

Nastavnice Ingrid Racan, Rašeljka Herman, Fatima Kalamujić, Biljana Beljan i pedagoginja Žuža Gotesman nedavno su se vratile s Erasmus+ mobilnosti u Portugalu, gdje su sudjelovale u aktivnosti praćenja rada (Job shadowing). Ovo je ujedno prva od tri planirane mobilnosti nastavnog osoblja i učenika u sklopu S.T.E.P. projekta. Ovaj program omogućuje jedinstvenu priliku za izravno praćenje rada svojih kolega u školama domaćinima, Escola Profissional de Esposende (EPE) i Escola de Tecnologia e Gestão de Barcelos, kao i u kampusu organizacije Mobility Friends.

Tijekom boravka, naše nastavnice i pedagoginja sudjelovale su u različitim obrazovnim aktivnostima, prateći nastavu i projekte koji se fokusiraju na održivi turizam, ekološke prakse i inovativne pristupe obrazovanju.

🔹Obrazovanje i održivi turizam: sudjelovanje u nastavi usmjerenoj na održivi turizam gdje su se promatrale ekološke prakse; u nastavi ugostiteljskog posluživanja, menadžmenta u turizmu, ekologije i engleskog jezika te praćenje rada stručnih suradnika; upoznavanje s projektom Buy Nothing Day i akivnostima unutar zero food waste projekta koji potiče odgovorno konzumiranje i smanjenje otpada; proučavanje integracije ekoloških i održivih praksi u različitim obrazovim programima.

🔹Razmjena iskustava s kolegama – diskusija o obrazovnim sustavima Hrvatske i Portugala, analiza prednosti i izazova te dijeljenje ideja o daljnjoj suradnji u različitim područjima obrazovanja i održivog razvoja; razmjena iskustva o oblicima nastave, poput modularne nastave koje je za škole domaćine ustaljeni način rada.

🔹Stručna usavršavanja – prisustvovanje različitim radionicama i predavanjima vezanima uz ugostiteljski sektor, menadžment u turizmu, kao i zero waste inicijative; usvršavanje novih metoda poučavanja i pristupa koji će obogatiti svakodnevnu nastavu.

📜Na kraju mobilnosti, kolegice su sudjelovale u ceremoniji dodjele certifikata, čime je suradnja službeno okrunjena. Osim profesionalnog usavršavanja, ovo je iskustvo otvorilo vrata novim međunarodnim prilikama i suradnjama koje će doprinositi daljnjem razvoju našeg obrazovnog sustava.

#ErasmusPlus #StručnoUsavršavanje #MeđunarodnaSuradnja #OdrživiRazvoj #Turizam #ZeroWaste #Obrazovanje

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

May be a graphic of map and text


🟧🟨🟩🟦E+ projekt S.T.E.P🟧🟨🟩🟦 Praćenje rada (Job shadowing) u Barcelosu, Portugal.

Naše nastavnice 💚Biljana Beljan, Fatima Kalamujić, Rašeljka Herman, Ingrid Racan i Žuža Gotesman💚 sudjeluju u aktivnosti praćenja rada tijekom mobilnosti u Portugalu u okviru Erasmus+ projekta S.T.E.P.

Jedva čekamo čuti dojmove, što su sve vidjele i naučile od kolega sustručnjaka škola domaćina.👏

Objava: ✨Job Shadowing with Mobility Friends! 🇵🇹


May be a graphic of map and text


🌍✈️ Naše nastavnice kreću na Erasmus+ mobilnost! 🎉

Pet nastavnica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu priprema se za svoju prvu mobilnost praćenja rada u sklopu S.T.E.P. Erasmus+ projekta! 🔎📚

Skupina nastavnica različitih struka priprema se za mobilnost praćenja rada u strukovnim školama u Protugalu. Tijekom petodnevnog boravka u Portugalu posjetit će škole ETG (Escola Técnica de Barcelos) i EPE (Escola Profissional de Esposende) u Barcelosu i Fao, koje su svojim usmjerenjima bliske našoj školi. Kako bi se što bolje pripremile, nastavnice na sastancima istražuju obrazovni sustav Portugala, upoznaju se s kulturom Portugala i osnovnim izrazima na portugalskom jeziku, procjenjuju svoja očekivanja i definiraju vještine koje će unaprijediti.

Ovo je sjajna prilika za razmjenu iskustava i profesionalni razvoj! 🌟💡
A group of people around a table with laptopsAI-generated content may be incorrect.

📢 Pratite nas za više informacija o ovoj inspirativnoj mobilnosti! #ErasmusPlus #STEPprojekt #StručnoUsavršavanje #MeđunarodnaSuradnja

May be a graphic of map and text


💻🗞IZ MEDIJA O SUDJELOVANJU NAŠE ŠKOLE U ERASMUS+ PROJEKTU - S.T.E.P. USMJERENOM NA JAČANJE STRUKOVNIH ZANIMANJA I PRAKTIČNIH VJEŠTINA UČENIKA I NASTAVNIKA

💻� https://www.glasistre.hr/pula/2024/11/12/pulska-srednja-skola-u-erasmus-projektu-966669

No photo description available.


 

U tijeku su pripreme za kratkoročnu mobilnost učenika

Učenici 3.E, 3.D i 4. D razreda, među kojima su i sudionici kratkoročne mobilnosti, prisustovali su projekciji filmova u okviru mini projekta “A Green Library for Green Transition” kao pripremnoj aktivnosti za mobilnost koja se održala u kinu Valli u Puli u pratnji nastavnica Biljane Beljan i Žužte Gotesman. Učenici su pogledali filmove „Gdje čovjek više ne vlada“, „Svi smo mi od blata“ i „Podzemni astronaut. Teme su bile utjeca čovjeka na okoliš, korištenje prirodnih resurca i proizvodnja prehrambenih proizvoda u skladu s prirodom.

Učenici gore s lijeva na desno: Mauro Matijaš, David Milovan, Gabrijel Kajtazi, Michael Durković, Borna Živković, Lana Buić,

Učenici dolje s lijeva na desno:  Mia Mezej, Emili Edelinski, Tea Perković, Hana Ujčić, Valentina Zubak

A group of people standing in front of a buildingDescription automatically generated

 

May be a graphic of map and text


 

🇵🇹Prvi sastanak učenika Erasmus+ S.T.E.P. projekta: Pripreme za mobilnost u Barcelos, Portugal! ✈️

U ponedjeljak, 7. listopada, održan je prvi sastanak s našim učenicima sudionicima Erasmus+ S.T.E.P. projekta, koji će u ožujku i travnju obavljati dvotjednu stručnu praksu u poduzećima u Barcelosu, Portugal. Ova prilika predstavlja izvanredan način za stjecanje međunarodnog radnog iskustva, ali i za razvoj važnih vještina.

🔑 Pripreme obuhvaćaju nekoliko ključnih aspekata:

  1. Organizacijske pripreme: Učenici su upoznati s obvezama i koracima koje trebaju poduzeti kako bi osigurali uspješan boravak.
  2. Jezične pripreme: Kako bi se učinkovito snašli, učenici će koristiti OLS (Online Linguistic Support) platformu za usavršavanje engleskog jezika, koji će biti radni jezik u poduzećima. Također će učiti osnovne portugalske fraze za lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama.
  3. Kulturne pripreme: Upoznat ćemo učenike s kulturom i običajima Portugala kako bi se lakše integrirali u novo okruženje.
  4. Financijske pripreme: Učenici će sudjelovati u radionicama financijske pismenosti kako bi naučili kako pravilno raspolagati novcem tijekom boravka u inozemstvu.
  5. Smještaj: Učenici su informirani o smještaju te sadržajima koji će im biti dostupni tijekom boravka, što će im pomoći da se osjećaju ugodno i sigurno.

Ovaj sastanak je bio odlična prilika za razmjenu informacija, postavljanje pitanja i pripremu na putovanje koje će im donijeti nova iskustva i znanja.

Sretno svim sudionicima u daljnjim pripremama! 🌟

#ErasmusPlus #STEPProjekt #MobilnostUčenika #PraksaUInozemstvu #Pripreme #Barcelos #Portugal

A group of people sitting around a tableDescription automatically generated

 

May be a graphic of map and text


 

Predstavljanje projekta budućim učenicima i roditeljima

 

Informativni dan za buduće učenike i roditelje održao se u četvrtak, 23. svibnja 2024. Tom prilikom je učenicima i roditeljima predstavljen i Erasmus+ projekt i sve vezane aktivnosti. Želja je bila budućim učenicima predstaviti sve mogućnosti koje nudi naša škola pa tako i neke buduće projekte u kojima bi mogli i sami sudjelovati. Pozvani su pratiti sve aktivnosti putem naše mrežne stranice te preko službenih društvenih mreža škole.

Može biti slika sljedećeg: 11 ljudi, Ljudi uče i tekst

May be a graphic of map and text


Predstavljen Erasmus+   projekt

 

Na Nastavničkom vijeću 16. svibnja 2024. projektni tim i ravnateljica predstavili su odobren Erasmus+ projekt „S.T.E.P.“ (Skills Training for Enhanced Proficiency) koji obuhvaća mobilnosti učenika i nastavnog osoblja. Projekt ima za cilj razvoj strukovnih vještina relevantnih za strukovni odgoj i obrazpvanje. Predviđene su mobilnosti za učenike smjera Komercijalist i Prodavač u Portugal te mobilnosti nastavnog osoblja u Njemačku i Portugal.  

Veseli nas što smo jedni od odobrenih projekata te jedva čekamo provedbu istog!


May be a graphic of map and text

preskoči na navigaciju