preskoči na sadržaj
 

Početkom ove školske godine naša škola započela je s radom na Erasmus+ projektu pod nazivom Agneau et huile d'olive…quoi d'autre? (Lamb and olive oil… what else?).
U projektu također sudjeluje Srednja škola Mate Balote iz Poreča te dvije škole iz Francuske, Lycée François Marty iz grada Monteils i Lycée Saint Joseph iz grada Villefranche-de-Rouergue. 
Tijekom dvije godine, koliko traje projekt, učenici će istražiti vrijednosti autohtonih proizvoda dviju regija, maslinovog ulja u Istri te janjetine u francuskoj regiji Aveyron. U projekt će biti uključeno ukupno 20 učenika naše škole i to učenici usmjerenja hotelijersko-turistički tehničar, kuhar i slastičar, koji uče francuski jezik. Učenici će istražiti gastronomske vrijednosti maslinovog ulja te osmisliti njegovu promidžbu. Osim raznih stručnih posjeta i radionica, projekt podrazumijeva i mobilnosti učenika i nastavnika u pratnji. 
Rad na projektu započeli smo posjetom manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Zatim smo posjetili Srednju školu Mate Balote u Poreču, a oni su nam i uzvratili posjet. Bili smo i u Muzeju maslinovog ulja gdje smo naučili puno o povijesti istarskog maslinarstva i kušali ulja. Cijele godine pripremali smo se zapravo za mobilnost Francuza. 
Od 6. do 10. svibnja 2019. naša škola bila je domaćin učenicima i nastavnicima francuske škole Lycée Saint Joseph. Prilikom ove mobilnosti posjetili smo maslinik obitelji Belić i vidjeli rezidbu maslina, degustirali ulja kod obitelji Chiavalon te posjetili Muzej maslinovog ulja u Puli. Isto tako, učenici su zajedno radili u školskoj kuhinji, pripremali su jela i slastice s maslinovim uljem, sudjelovali su u postavi stola te predstavili svoj dosadašnji rad. Posljednjeg dana boravka naši učenici vodili su francuske učenike u obilazak grada, a organizirano je i primanje u gradskoj vijećnici, budući da su Pula i Villefranche-de-Rouergue gradovi pobratimi.
Mobilnost naših učenika u Francusku predviđena je u travnju ili svibnju 2020. godine.

Marina Šebešćen, nastavnica francuskog jezika

 

 

 

  


Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Tražilica


preskoči na navigaciju